20 czerwca 2014

Młoda kapusta z koperkiem i kiełbasą

Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze, dlatego warto to wykorzystać. Kapusta, koperek i młode ziemniaki to moje smaki z dzieciństwa. 
Kapustę przygotowałam wg. przepisu mojego taty. Można ją podawać jako dodatek do obiadu, albo jako danie główne. Ja osobiście polecam kapustę w połączeniu z młodymi ziemniakami :)







 Składniki: 
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- 2 cebule
- 30-40 dag kiełbasy (wg uznania)
- 2 marchewki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól, pieprz, majeranek,czosnek
- olej (1-2 łyżki)





Sposób wykonania:

Kapustę myjemy, szatkujemy i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy kapustę wodą (jeżeli ktoś lubi na gęsto to mniej wody, a jak nie to zalewamy na równi z kapustą). Kapustę solimy, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprz. Po zagotowaniu wody, zmniejszamy gaz i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Siekamy drobno koper i dodajemy do kapusty. W między czasie kroimy cebulę, kiełbasę i marchewkę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Smażymy cebulę, po zrumienieniu  dodajemy kiełbasę (chwilę smażymy) następnie marchewkę. Wszystkie składniki łączymy z kapustą. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem.
Tak przygotowana kapusta idealnie smakuje z młodymi ziemniakami. Gorąco polecam!


Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz