9 czerwca 2014

Makaron penne ze szparagami w sosie śmietanowym

Nadeszły długo oczekiwane upalne dni. 
          Nie tracę czasu na długie siedzenie w kuchni, dlatego mam dla Was przepis na szybki makaron z pysznymi szparagami w sosie, które rozpływają się w ustach.
          Są pyszne, kremowe i delikatne. Sami sprawdźcie :)




Składniki:

- 500 g zielonych szparagów
- 1 cebula
- kilka plastrów szynki
- masło
- śmietana 30% (250 ml)
- 400 g makaronu penne
- pieprz ziołowy, sól
- tarty parmezan 


Sposób wykonania:

Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce, kroimy ukośnie na kawałki. Cebulę kroimy drobno, szynkę w kosteczkę. Następnie rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, smażymy cebulę i szynkę. Gdy cebula się zrumieni dodajemy szparagi i podsmażamy kilka minut. Wlewamy trochę wrzątku (ale nie za dużo) i dusimy nasze szparagi pod przykryciem (kilka minut). Po odparowaniu wody wlewamy śmietanę i dusimy szparagi do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem (ja używam pieprzu ziołowego, bo ma fajny aromat).
Na koniec dodajemy tarty parmezan, można trochę więcej, wtedy dodatkowo zagęści on naszą potrawę. Gotujemy makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy. 


Smacznego! :)

Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com

1 komentarz:

  1. Szparagi, makaron, parmezan. Biorę bez zastanowienia :D

    OdpowiedzUsuń