18 lutego 2015

Paszteciki z ciasta francuskiego

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z ciasta francuskiego, dlatego przeważnie znajduje się ono w mojej lodówce. Niespodziewani goście, bądź brak czasu na przygotowanie wykwintnych wypieków zdarza mi się coraz częściej, wtedy właśnie sięgam po niezawodne ciasto francuskie.

Dzisiaj mam dla Was przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami, cebulą i natką pietruszki. Paszteciki w tej formie uwielbiam i często je przyrządzam. 



Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 1 duża cebula 
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- odrobina bułki tartej



Sposób wykonania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Następnie drobno kroimy pieczarki i dodajemy je do cebuli, podsmażamy. Przyprawiamy całość solą i pieprzem do smaku (osobiście nie żałuję pieprzu, im ostrzejsze, tym lepsze). Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki (jeszcze chwile podsmażamy). Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy już farsz ostygnie, dodajemy do niego odrobinę bułki tartej.

Płat ciasta rozwinąć. Ułożyć na nim pionowy pasek farszu, zwinąć ciasto tworząc rulon i odciąć. Każdy rulon pociąć na kwadraty, czynność powtórzyć. Paszteciki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C około 15 min (aż się zezłocą).








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz