21 lutego 2015

Spaghetti z serkiem wiejskim, porem i pieczarkami

Dzisiaj wariacja na temat spaghetti. Lubię spaghetti za jego prostotę, można dodać do niego niemal wszystko. Klasyka to spaghetti bolognese, wszystkim dobrze znane i lubiane :) U mnie dziś przepis bez mięsa mielonego, ale zamiast tego z pysznymi warzywami, szynką szwarcwaldzką i serkiem wiejskim! Zapraszam!


Składniki: (na 2 porcje)

- 200 g serka wiejskiego
- 60 g szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g poru (białej części)
- 8szt pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 200 g makaronu razowego
- kilka listków świeżej bazylii
- starty żółty ser na posypanie



Sposób wykonania:

Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paseczki. Białą część poru kroimy wzdłuż, następnie w pół krążki. Oczyszczone pieczarki kroimy na większe kawałki, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej najpierw szynkę, potem pieczarki, por, a na koniec czosnek. Całość doprawiamy do smaku (solą, pieprzem) i podlewamy białym winem, krótko gotujemy.
W międzyczasie wstawiamy makaron i gotujemy 7-8 min w lekko osolonej wodzie, cedzimy. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i dolewamy serek wiejski, gotujemy jeszcze kilka minut. Całość posypujemy startym żółtym serem i posiekaną świeżą bazylią.



Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz