19 lutego 2015

Pasta z makreli z twarożkiem i szczypiorem

Pasta z makreli trochę inna od tej tradycyjnej, bo bez dodatku jaj i majonezu. Bardziej lekka, puszysta i kremowa. Co więcej makrela jest bogata w witaminę B12, która wpływa na nasz układ kostny i nerwowy, dodatkowo zapewnia nam dobry nastrój. 

Pasty do kanapek uwielbiam, są szybkie w przygotowaniu i urozmaicają nam codzienny posiłek. Każdy może dowolnie ją modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki.Pastę możemy podawać na wiele sposobów, tradycyjnie z pieczywem, z krakersami, a nawet z chipsami własnej roboty. 



Składniki:

- 1 makrela wędzona
- 1 opakowanie chudego twarogu
- szczypiorek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz




Sposób wykonania: 

Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy opakowanie chudego twarogu. Następnie siekamy szczypiorek i dodajemy do masy. Przyprawiamy do smaku solą,  pieprzem i łyżeczką musztardy. Nie przesadzamy z solą, ponieważ zazwyczaj makrela jest już dość słona. Opcjonalnie możemy również doprawić naszą pastę sokiem z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera i gotowe!


Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz