Pasta z makreli trochę inna od tej tradycyjnej, bo bez dodatku jaj i majonezu. Bardziej lekka, puszysta i kremowa. Co więcej makrela jest bogata w witaminę B12, która wpływa na nasz układ kostny i nerwowy, dodatkowo zapewnia nam dobry nastrój.
Pasty do kanapek uwielbiam, są szybkie w przygotowaniu i urozmaicają nam codzienny posiłek. Każdy może dowolnie ją modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki.Pastę możemy podawać na wiele sposobów, tradycyjnie z pieczywem, z krakersami, a nawet z chipsami własnej roboty.
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 1 opakowanie chudego twarogu
- szczypiorek
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i ości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy opakowanie chudego twarogu. Następnie siekamy szczypiorek i dodajemy do masy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i łyżeczką musztardy. Nie przesadzamy z solą, ponieważ zazwyczaj makrela jest już dość słona. Opcjonalnie możemy również doprawić naszą pastę sokiem z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera i gotowe!
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz