13 września 2012

Makaron z piersią kurczaka i pieczarkami w sosie śmietanowym

Dzisiaj padło na piersi z kurczaka i pieczarki :) W połączeniu z kremową śmietaną "niebo w gębie" :)



Składniki:

- 2 duże piersi z kurczaka
- około 10 pieczarek
- 200 ml śmietanki
- paczka ulubionego makaronu (u mnie spaghetti)
- oliwa z oliwek
-sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku

Sposób wykonania:

1. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, podsmażamy na oliwie, lekko solimy.
2. Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki (według uznania), dodajemy do mięsa, Smażymy dopóki zmniejszą swoją objętość. Gdy jest taka konieczność podlać małą ilością wody i dusić.
3.Dolewamy śmietankę i czekamy aż sos się zagotuje, następnie dolewamy wody, gdy sos jest za gęsty.
4. W międzyczasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie  według instrukcji zawartej na opakowaniu.
5. Doprawiamy nasz sos solą pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. apetyczny obiadek :) a mi sie dzisiaj nic nie chce :(
    pochwal się fotką muffinek na fanpagu

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszny obiad. :) Uwielbiam takie, a chyba nawet jutro zrobię podobny.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniami, uwielbiam takie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię makaron z sosem śmietanowym, pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobilam dzisiaj dodając troszeczkę surowej papryki, kapitalne !!!

    OdpowiedzUsuń