20 września 2012

Aromatyczne pieczone ziemniaki w ziołach

To taki szybki sposób na dodatek do dania głównego. Aromat tych ziemniaków unosił się cały dzień w mieszkaniu. Najlepiej użyć wszystkich świeżych, lub suszonych  ziół, jeśli jeszcze posiadacie :)




Składniki:

- kilka dużych ziemniaków
- zioła prowansalskie
- świeża bazylia
- świeży tymianek ( u mnie suszony)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- kilka kropel oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ósemki.
2. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, lub olejem.
3. Na ziemniaki wysypać nasze zioła, przecisnąć czosnek przez praskę, nie zapomnijcie posolić :)
4. Tak przygotowane ziemniaki polać kilkoma kroplami oliwy i wymieszać.
5. Piec około 40 min w temp. 200 st. C.


Smacznego! :)






6 komentarzy:

  1. do roboty - do sprzątania czy do ciasta? :))

    a ziemniaczki pyszne! uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. posprzątane już mam, więc teraz biorę się za ciasto :)

      Usuń
  2. Ziemniaczki w najlepszym wydaniu z możliwych. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczone ziemniaki najlepsze na świecie.

    zapraszam -> http://crunchybaguette.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń