Dzisiaj coś słodkiego ;)
Przepis prosty i szybki w wykonaniu, zwłaszcza jak ma się niezapowiedzianych gości :)
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (27g- około 15szt ciastek)
- 1 budyń waniliowy
- śliwki (dosłownie kilka szt.)
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- W pierwszej kolejności rozmrażamy ciasto francuskie.
- Myjemy śliwki, dzielimy na połówki i usuwamy pestki.
- Gotujemy budyń według wskazówek zawartych na opakowaniu, dobrze jest dodać mniej mleka niż w przepisie, wtedy budyń będzie gęstrzy.
- Ciasto dzielimy na 3 równe płaty i dzielimy na 3 równe kwadraty.
- Na każdy z kwadratów nakładamy łyżkę budyniu i połówkę śliwki, jak na zdjęciu powyżej.
- Pędzlem smarujemy każdy z brzegów naszego kwadratu rozmąconym jajkiem (wtedy nasze ciasto będzie miało złociste brzegi).
- Gotowe ciastka układamy na szerokiej blaszce (najlepiej blachę wyłożyć papierem do pieczenia).
- Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ciastka i pieczemy w temp. 200oC na około 15 min .
Smacznego! :)
Bardzo fajny pomysł, łatwe, szybkie... :) Super!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
UsuńCoś pięknego. Prześlicznie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńsmakuje na pewno pysznie.
OdpowiedzUsuńale pyszne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają - jak z cukierni :) Jestem pewna, że w smaku są równie dobrze, a nawet lepsze - no bo samemu zrobione! Poza tym, nigdy nie widziałam u mnie ciastek francuskich z moimi ulubionymi śliwkami.
OdpowiedzUsuńAż żałuję że wyżarłam zapasy francuskiego ciasta, bo i budyń i śliwki mam w domu, a Twoje ciasteczka wyglądają tak apetycznie!
OdpowiedzUsuńW dodatku prościutkie do zrobienie, a to ważne, jak ktoś jest cukierniczym antytalentem, jak ja :)
Ciasteczka pyszne, zrobione z małymi modyfikacjami, już zjedzone a zdjęcie z przepisem wrzucone na bloga :)
OdpowiedzUsuń