22 sierpnia 2012

Ciasto francuskie z budyniem i śliwką


Dzisiaj coś słodkiego ;)
Przepis prosty i szybki w wykonaniu, zwłaszcza jak ma się niezapowiedzianych gości :)



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (27g- około 15szt ciastek)
- 1 budyń waniliowy
- śliwki (dosłownie kilka szt.)
- 1 jajko




Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy ciasto francuskie.
  2. Myjemy śliwki, dzielimy na połówki i usuwamy pestki.
  3. Gotujemy budyń według wskazówek zawartych na opakowaniu, dobrze jest dodać mniej mleka niż w przepisie, wtedy budyń będzie gęstrzy.
  4. Ciasto dzielimy na 3 równe płaty i dzielimy na 3 równe kwadraty.
  5. Na każdy z kwadratów nakładamy łyżkę budyniu i połówkę śliwki, jak na zdjęciu powyżej.
  6. Pędzlem smarujemy każdy z brzegów naszego kwadratu rozmąconym jajkiem (wtedy nasze ciasto będzie miało złociste brzegi).
  7. Gotowe ciastka układamy na szerokiej blaszce (najlepiej blachę wyłożyć papierem do pieczenia).
  8. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ciastka i pieczemy w temp. 200oC na około 15 min .
         




Smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, łatwe, szybkie... :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś pięknego. Prześlicznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglądają - jak z cukierni :) Jestem pewna, że w smaku są równie dobrze, a nawet lepsze - no bo samemu zrobione! Poza tym, nigdy nie widziałam u mnie ciastek francuskich z moimi ulubionymi śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż żałuję że wyżarłam zapasy francuskiego ciasta, bo i budyń i śliwki mam w domu, a Twoje ciasteczka wyglądają tak apetycznie!
    W dodatku prościutkie do zrobienie, a to ważne, jak ktoś jest cukierniczym antytalentem, jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka pyszne, zrobione z małymi modyfikacjami, już zjedzone a zdjęcie z przepisem wrzucone na bloga :)

    OdpowiedzUsuń