25 sierpnia 2012

Faworki z ciasta francuskiego

Dzisiaj sobota, więc u nas słodkości, tym bardziej, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza :)
Przepis na faworki znalazłam niedawno w jednej z gazet. 
Uwielbiam ciasto francuskie, mam nadzieję, że faworki przypadną Wam do gustu :)


Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego 275g
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- około 50 g wiórków kokosowych
- papier do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Ciasto francuskie rozmrozić, następnie nożem pokroić na 24 prostokąty.
2. Środki prostokątów naciąć nożem, boki poprzekładać jak faworki.


3. Faworki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie posmarować je rozkłóconym jajkiem.
4. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min w temp. 190 stopni C.
5. Odstawić do ostygnięcia.
6. Z połówki cytryny wycisnąć sok, dodać 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę gorącej wody. (połączyć)
7. Ostudzone faworki posmarować gotowym lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.


Smacznego!:)



2 komentarze:

  1. w tłusty czwartek zajadam się faworkami ^^ z ciasta francuskiego nie jadłam, ale na pewno są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny i prosty pomysł. Alternatywa dla tradycyjnych faworków, z którymi jest cała masa roboty:)

    OdpowiedzUsuń