4 marca 2013

Gnocchi z kurczakiem

Leniwa sobota i aktywna niedziela. Bardzo dużo działo się u mnie przez ten weekend.

Z racji tej, że wraz z mężem jesteśmy fanami  makaronów, a przede wszystkim włoskiej kuchni, chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszne gnocchi. Potrawa ta jest dość szybka w przygotowaniu, a smak jest niewiarygodny :)

Zapraszam!



Składniki:

- opakowanie makaronu gnocchi
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 125ml śmietanki 30%
- garść orzechów włoskich
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek


Sposób wykonania:

1. Makaron gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy do lekkiego zrumienienia.
3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki.
4. Następnie kroimy w kostkę cebulę, wrzucamy na patelnię.
5. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką i połówki orzechów.
6. Następnie dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i makaron.
7. Całość zalewamy śmietanką i doprowadzamy do wrzenia.
8. Gotową potrawę przyprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią.


Smacznego! :)




3 komentarze:

  1. Super sprawa. Włoska kuchnia ma swój nieodparty urok. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dawno nie jadlam :) narobiłaś mi smaku <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygąda bardzo apetycznie mniam... :)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń