2 października 2012

Cannelloni nadziewane mięsem mielonym zapiekane z sosem beszamelowym



Składniki:

- opakowanie makaronu Cannelloni
- 50 dag mięsa mielonego (indycze)
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- starty ser żółty
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek

Sos beszamelowy:

- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki mąki
- 3/4 szkl mleka
- sól, pieprz


Sposób wykonania:

1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
2. Dodać mięso mielone i smażyć około 20 min.
3. Zdjąć całość z ognia i dodać jajko i kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
4. Doprawić do smaku według uznania
5. Rurki Cannelloni napełnić farszem i ułożyć w uprzednio wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
6. Na małym ogniu w rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać 3-4 łyżek mąki i wymieszać.
7. Gdy masło z mąką utworzy jednolitą masę, powoli wlewać zimne mleko, cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Gotowym sosem beszamelowym zalać naszą potrawę, następnie polać resztą sosu pomidorowego.
10. Całość posypać startym żółtym serem.
11. Zapiekać w piekarniku w 200st. C około 30 min


Smacznego! :)




9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)
    Popełniłam kiedyś podobne cannelloni :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką wersję cannelloni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sos beszamelowy *.* uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog. Wszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://limelka.blogspot.com/2012/11/potrojna-nominacja.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos beszamelowy :) W przeciągu ostatniego tygodnia jadłam 2 dania z tym sosem, mniam :) A cannelloni robiłam raz z pomidorowym. Z baszamelowym też musi nieziemsko smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, zapomniałam jeszcze napisać o tym, że nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award :) Pierwszy raz wpadłam na Twojego bloga parę dni temu, gdy prowadziłam poszukiwania blogów, które mogłabym nominować do tej akcji (to nie było wcale łatwe zadanie). Już wtedy zastanawiałam się, czy będziesz miała ochotę brać udział w takiej zabawie. Miło mi będzie, jeśli jednak przyjmiesz to wyróżnienie i odpowiesz na moje 11 pytań :) Udział w tej akcji jest dobrowolny, więc uszanuję każdą Twoją decyzję.

    Link do posta z pytaniami: http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html#more

    Pozdrawiam serdecznie!
    A w wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Równie dobrze smakuje z makaronem,mogą być rurki ugotowane al dente, nie trzeba wtedy nadziewać, co jest czasochłonne. Forma do zapiekania wysmarowana masłem, makaron, sos, beszamel,starty ser no i do piekarnika

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię cannelloni, ale czasami jestem za leniwa i robię ze zwykłym makaronem. Wychodzi pyszna zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń