Składniki:
- opakowanie makaronu Cannelloni
- 50 dag mięsa mielonego (indycze)
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- starty ser żółty
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki mąki
- 3/4 szkl mleka
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
2. Dodać mięso mielone i smażyć około 20 min.
3. Zdjąć całość z ognia i dodać jajko i kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
4. Doprawić do smaku według uznania
5. Rurki Cannelloni napełnić farszem i ułożyć w uprzednio wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
6. Na małym ogniu w rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać 3-4 łyżek mąki i wymieszać.
7. Gdy masło z mąką utworzy jednolitą masę, powoli wlewać zimne mleko, cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Gotowym sosem beszamelowym zalać naszą potrawę, następnie polać resztą sosu pomidorowego.
10. Całość posypać startym żółtym serem.
11. Zapiekać w piekarniku w 200st. C około 30 min.
Smacznego! :)
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPopełniłam kiedyś podobne cannelloni :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Lubię taką wersję cannelloni :)
OdpowiedzUsuńsos beszamelowy *.* uwielbiam!
OdpowiedzUsuńUlubione danie mojego lubego!
OdpowiedzUsuńHej Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog. Wszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://limelka.blogspot.com/2012/11/potrojna-nominacja.html
OdpowiedzUsuńSos beszamelowy :) W przeciągu ostatniego tygodnia jadłam 2 dania z tym sosem, mniam :) A cannelloni robiłam raz z pomidorowym. Z baszamelowym też musi nieziemsko smakować!
OdpowiedzUsuńAch, zapomniałam jeszcze napisać o tym, że nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award :) Pierwszy raz wpadłam na Twojego bloga parę dni temu, gdy prowadziłam poszukiwania blogów, które mogłabym nominować do tej akcji (to nie było wcale łatwe zadanie). Już wtedy zastanawiałam się, czy będziesz miała ochotę brać udział w takiej zabawie. Miło mi będzie, jeśli jednak przyjmiesz to wyróżnienie i odpowiesz na moje 11 pytań :) Udział w tej akcji jest dobrowolny, więc uszanuję każdą Twoją decyzję.
OdpowiedzUsuńLink do posta z pytaniami: http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html#more
Pozdrawiam serdecznie!
A w wolnej chwili zapraszam do mnie na bloga! ;)
Równie dobrze smakuje z makaronem,mogą być rurki ugotowane al dente, nie trzeba wtedy nadziewać, co jest czasochłonne. Forma do zapiekania wysmarowana masłem, makaron, sos, beszamel,starty ser no i do piekarnika
OdpowiedzUsuńLubię cannelloni, ale czasami jestem za leniwa i robię ze zwykłym makaronem. Wychodzi pyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuń