Składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 40-50 dag mielonego mięsa
-2 duże pomidory
- puszka kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- koncentrat pomidorowy
- żółty ser
-oliwa, lub olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ulubione zioła (bazylia, oregano)
Sposób wykonania:
- Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę, pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso mielone, podsmażamy.
- Gdy mięso jest już zrumienione, dodajemy pokrojoną cebulę, czekamy aż się zeszkli, następnie dodajemy startą cukinię, paprykę, dusimy pod przykryciem.
- Po chwili (gdy warzywa będą już miękkie), dodajemy pomidory i kukurydzę z puszki (pomidory i kukurydza nie wymagają długiej obróbki termicznej dlatego dodajemy je na końcu).
- Do całości dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, czekamy aż potrawa się zagotuje.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (bazylia, oregano), dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
- Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu.
- Odcedzić makaron i przelać zimną wodą (co zapobiega sklejeniu się makaronu).
- Całość podajemy i posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego! :)
Uwielbiam to spaghetti. :) Cukinia idealnie komponuje się z sosem pomidorowym i makaronem. Aż nabrałam ochotę na zrobienie dziś takiego dania.
OdpowiedzUsuńnigdy z cukinia nie jadlam :) bede musiala sprobowac! a akurat mam jedna w lodowce :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, makarony lubię zjadać w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńzapowiada się smakowicie :-D
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja spaghetti. Zdecydowanie pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńkolejny pomysł na wykorzystanie cukinii :) mmm... musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam od patrzenia! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Cukinię trzeba obrać ze skóry czy nie?
OdpowiedzUsuń