13 marca 2013

Francuskie muffiny


Prawie całą zimę przetrwałam bez żadnego przeziębienia, infekcji, bólu gardła... do czasu kiedy parę dni temu przebłysnęły pierwsze oznaki wiosny. Rozłożyło mnie na całego.
Leże trzeci dzień w łóżku, na szczęście widać już poprawę :)

Hektolitry gorącej herbaty z cytryną i miodem powoli stawiają mnie na nogi. 

Widzę też pozytywne strony choroby, a mianowicie nie muszę wychodzić na zewnątrz kiedy to z powrotem zawitała do nas zima i przez noc zrobiło się biało. Za oknem szaro, zimno i plucha a ja leże sobie pod kołderką :) Poza tym mam czas na czynności, które trzeba zrobić, a nie koniecznie to lubię, bądź po prostu mi się nie chce. Mówię tu np. o segregacji plików w laptopie i zrobieniu porządku na pulpicie, bo powoli sama się gubiłam co i jak.. :)

Dzisiaj od 5 rano krzątałam się po kuchni nie wiedząc co ze sobą zrobić...na szczęście nie zmarnowałam tego czasu i stworzyłam francuskie muffinki :) Przepis podaje na świeżo, bo bardzo chcę się z Wami nim podzielić.

Wszystkim życzę dużo zdrowia!! :)



Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- ser feta
- 1 duży pomidor
- świeża bazylia
- ser żółty


Sposób wykonania:

1.Ciasto francuskie podzielić na większe kwadraty i wykładać nim foremkę na muffiny.
2. Dno wylepionych foremek posypać świeżo posiekaną bazylią.
3. Następnie kolejno ser feta, pomidor i ser żółty kroimy w drobną kostkę.
4. Wrzucamy nasze składniki i ostrożnie mieszamy.
5. Wkładamy foremki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200st. C 15-20 min.

Składniki można dobierać dowolnie według uznania :)


Smacznego!:)





4 marca 2013

Gnocchi z kurczakiem

Leniwa sobota i aktywna niedziela. Bardzo dużo działo się u mnie przez ten weekend.

Z racji tej, że wraz z mężem jesteśmy fanami  makaronów, a przede wszystkim włoskiej kuchni, chciałam się z Wami podzielić przepisem na pyszne gnocchi. Potrawa ta jest dość szybka w przygotowaniu, a smak jest niewiarygodny :)

Zapraszam!



Składniki:

- opakowanie makaronu gnocchi
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 125ml śmietanki 30%
- garść orzechów włoskich
- kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek


Sposób wykonania:

1. Makaron gnocchi gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek smażymy do lekkiego zrumienienia.
3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki.
4. Następnie kroimy w kostkę cebulę, wrzucamy na patelnię.
5. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką i połówki orzechów.
6. Następnie dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i makaron.
7. Całość zalewamy śmietanką i doprowadzamy do wrzenia.
8. Gotową potrawę przyprawiamy solą, pieprzem i świeżą bazylią.


Smacznego! :)