2 października 2012

Cannelloni nadziewane mięsem mielonym zapiekane z sosem beszamelowym



Składniki:

- opakowanie makaronu Cannelloni
- 50 dag mięsa mielonego (indycze)
- 1 duża cebula
- koncentrat pomidorowy
- starty ser żółty
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek

Sos beszamelowy:

- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki mąki
- 3/4 szkl mleka
- sól, pieprz


Sposób wykonania:

1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
2. Dodać mięso mielone i smażyć około 20 min.
3. Zdjąć całość z ognia i dodać jajko i kilka łyżek koncentratu pomidorowego.
4. Doprawić do smaku według uznania
5. Rurki Cannelloni napełnić farszem i ułożyć w uprzednio wysmarowanym naczyniu żaroodpornym.
6. Na małym ogniu w rondelku roztopić 2 łyżki masła, dodać 3-4 łyżek mąki i wymieszać.
7. Gdy masło z mąką utworzy jednolitą masę, powoli wlewać zimne mleko, cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje.
8. Doprawić solą i pieprzem.
9. Gotowym sosem beszamelowym zalać naszą potrawę, następnie polać resztą sosu pomidorowego.
10. Całość posypać startym żółtym serem.
11. Zapiekać w piekarniku w 200st. C około 30 min


Smacznego! :)