29 sierpnia 2012

Naleśniki z mascarpone i owocami

Naleśniki te to specjalność mojego męża :) Pierwszy raz zrobił je na rocznicę naszego ślubu i od tej pory są w naszym jadłospisie :) Każdy zakocha się w nich od pierwszego kęsa!



Składniki:

- 2szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- 3/4 szkl wody
- szczypta soli
- olej

Nadzienie: 

- pół opakowania serka mascarpone
- 1 kiwi
- 1 gruszka
- 1 banan
- 1 jabłko


Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać, uważając, by nie zrobiły się grudki. Smażyć naleśniki z obu stron. Umyć i obrać owoce ze skóry, następnie pokroić w kostkę. Całość wymieszać z serkiem mascarpone. Nadzieniem posmarować naleśniki i zwinąć według uznania.


Smacznego!:)



25 sierpnia 2012

Faworki z ciasta francuskiego

Dzisiaj sobota, więc u nas słodkości, tym bardziej, że pogoda za oknem nas nie rozpieszcza :)
Przepis na faworki znalazłam niedawno w jednej z gazet. 
Uwielbiam ciasto francuskie, mam nadzieję, że faworki przypadną Wam do gustu :)


Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego 275g
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- około 50 g wiórków kokosowych
- papier do pieczenia

Sposób wykonania:

1. Ciasto francuskie rozmrozić, następnie nożem pokroić na 24 prostokąty.
2. Środki prostokątów naciąć nożem, boki poprzekładać jak faworki.


3. Faworki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie posmarować je rozkłóconym jajkiem.
4. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 min w temp. 190 stopni C.
5. Odstawić do ostygnięcia.
6. Z połówki cytryny wycisnąć sok, dodać 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżkę gorącej wody. (połączyć)
7. Ostudzone faworki posmarować gotowym lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.


Smacznego!:)



24 sierpnia 2012

Kotleciki z cukinii

Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej ich nie robiłam i nie byłam do końca do nich przekonana, ale genialnie smakują i są dobrym rozwiązaniem na szybki, letni obiad :)


Składniki:

- pół dużej cukinii
- 1 jajko
- mąka
-bułka tarta
- sól, pieprz
- olej

Sposób wykonania:

1. Myjemy cukinię, kroimy w grube krążki.
2. Osuszamy cukinie i doprawiamy solą i pieprzem.



3. W miseczce przygotowujemy roztrzepane jajko, a w dwóch pozostałych mąkę i bułkę tartą.
4. Cukinię obtaczamy kolejno w jajku, mące i bułce tartej.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.



Smacznego!:)



Warzywa psiankowate 2012

23 sierpnia 2012

Moje śniadanie: Bułeczki cynamonowe

Pochmurny dzień, dlatego ważne jest żeby go dobrze zacząć :) 
A co jest lepsze od porannej dawki słodyczy.? :)

bułeczki cynamonowe, serek Danio czekoladowy z płatkami owsianymi i kukurydzianymi, kawa zbożowa


BUŁECZKI CYNAMONOWE: (20szt)
(to jest oryginalny przepis, ja zmniejszyłam wszystkie składniki o połowę)

Składniki:

Ciasto:
- 700g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 1/2 kostki masła
- 1szkl mleka
- 1/4szkl cukru pudru
- 1 jajko
-sól

Nadzienie:
- 1/2 kostki masła
- 1/2szkl cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Szkliwo:
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- cukier kryształowy




Sposób wykonania:

Ciasto:

  1. Drożdże rozpuścić z cukrem pudrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić na 10 min.
  2. W garnku roztopić masło, dolać pozostałe mleko i lekko podgrzać (należy uważać,aby mieszanina nie była gorąca).
  3. Przesiać mąkę, uformować kopczyk, zrobić w nim dołek, wlać zaczyn drożdżowy,wbić jajo i dodać szczyptę soli.
  4. Zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając mleko z roztopionym masłem (około 10 do 15 min).
  5. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na placek wielkości kartki A4 o grubości 1 cm.

Nadzienie:

  1. W rondelku należy rozpuścić masło z cukrem i cynamonem, wymieszać.
  2. Za pomocą pędzelka posmarować placki nadzieniem, następnie zwinąć jak roladę.
  3. Pokroić ciasto na 1cm ślimaczki, następnie należy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. (pamiętaj o zachowaniu odstępów, bo bułeczki będą rosły).
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godz.
  5. W miseczce roztrzep jajko, dolej troszkę wody i wymieszaj.
  6. Wyrośnięte bułeczki za pomocą pędzelka posmaruj jajkiem i posyp cukrem.
  7. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz ok. 10- 15min.

Smacznego!:)



22 sierpnia 2012

Ciasto francuskie z budyniem i śliwką


Dzisiaj coś słodkiego ;)
Przepis prosty i szybki w wykonaniu, zwłaszcza jak ma się niezapowiedzianych gości :)



Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (27g- około 15szt ciastek)
- 1 budyń waniliowy
- śliwki (dosłownie kilka szt.)
- 1 jajko




Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności rozmrażamy ciasto francuskie.
  2. Myjemy śliwki, dzielimy na połówki i usuwamy pestki.
  3. Gotujemy budyń według wskazówek zawartych na opakowaniu, dobrze jest dodać mniej mleka niż w przepisie, wtedy budyń będzie gęstrzy.
  4. Ciasto dzielimy na 3 równe płaty i dzielimy na 3 równe kwadraty.
  5. Na każdy z kwadratów nakładamy łyżkę budyniu i połówkę śliwki, jak na zdjęciu powyżej.
  6. Pędzlem smarujemy każdy z brzegów naszego kwadratu rozmąconym jajkiem (wtedy nasze ciasto będzie miało złociste brzegi).
  7. Gotowe ciastka układamy na szerokiej blaszce (najlepiej blachę wyłożyć papierem do pieczenia).
  8. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasze ciastka i pieczemy w temp. 200oC na około 15 min .
         




Smacznego! :)

21 sierpnia 2012

Spaghetti z cukinią




Składniki:

- opakowanie makaronu spaghetti
- 40-50 dag mielonego mięsa
-2 duże pomidory
- puszka kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- koncentrat pomidorowy
- żółty ser
-oliwa, lub olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ulubione zioła (bazylia, oregano)





Sposób wykonania:

  1. Umyte warzywa kroimy w drobną kostkę, pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy mięso mielone, podsmażamy.
  3. Gdy mięso jest już zrumienione, dodajemy pokrojoną cebulę, czekamy aż się zeszkli, następnie dodajemy startą cukinię, paprykę, dusimy pod przykryciem.
  4. Po chwili (gdy warzywa będą już miękkie), dodajemy pomidory i kukurydzę z puszki (pomidory i kukurydza nie wymagają długiej obróbki termicznej dlatego dodajemy je na końcu).
  5. Do całości dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, czekamy aż potrawa się zagotuje.
  6. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (bazylia, oregano), dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
  7. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu.
  8. Odcedzić makaron i przelać zimną wodą (co zapobiega sklejeniu się makaronu).
  9. Całość podajemy i posypujemy startym żółtym serem.




Smacznego! :)






20 sierpnia 2012

Mój pierwszy raz :)


Witam Was bardzo serdecznie! 


Na co dzień  zajmuję się prowadzeniem domu. Do pisania bloga namówił mnie mój mąż, który zauważył u mnie pasję, jaką jest gotowanie. Gotuję przede wszystkim dla Niego, rodziny i przyjaciół. 

Każda pochwała za stworzone przeze mnie danie dodaje mi skrzydeł i napędza mnie do dalszych działań.


Nie jestem doskonała, ale staram się by moje dania były przyrządzone z sercem, bo przecież "przez żołądek do serca" :)



Przepisy będą różnorodne, dlatego mam nadzieję, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie!



Zapraszam serdecznie do lektury! :)